Caminada a Font de Can Moritz

Sortida a la Font de Can Moritz – 8 de febrer de 2020 – GRUP FOTOGRÀFIC EL GRA

Sortida: 8h des de la seu de EL GRA

Segons explica la notícia del Diari de Rubí del 2 d’octubre del 2015: «La finca de Can Matarí —actualment Castellnou— va ser comprada per Louis Moritz, que feia servir el mas com a casa d’estiueig. Moritz pertanyia a una família aburgesada alemanya que es va traslladar a viure a Barcelona a mitjan segle XIX, on va fundar un negoci cerveser. Quan Louis Moritz morí, el 1920, els hereus del negoci, dels terrenys i també de la fortuna del patriarca van fer construir, dins la finca i al costat de la masia de Can Matarí, la casa modernista que encara s’hi troba actualment, coneguda com a Can Moritz, l’arquitecte de la qual és una autèntica incògnita.»

Aquest podria ser un resum ràpid dels orígens de la font de Can Mortiz, desconeguda fins fa ben poc pels rubinencs i els habitants de la zona, i que es troba a menys de 20 minuts en cotxe del centre de Rubí, a la urbanització de Castellnou. Va ser construïda en la mateixa època que la casa de Can Moritz (l’any 1922, tal com mostra la inscripció de la foto 1). La font va ser descoberta fa prop de dos anys per veïns que passejaven per la zona: les tasques de neteja fetes per l’Ajuntament per treure els arbres que havien caigut durant les ventades del desembre del 2014 havien destapat una joia arquitectònica i patrimonial del municipi. Els veïns es van posar en contacte amb Rubí d’Arrel i a partir d’aquí una colla de voluntaris van fer una primera neteja de l’àmbit de la font, retirant runa, terra i vegetació (foto 2). Nota: si voleu veure la font restaurada, haureu de venir a la sortida per veure-la en directa!

Foto 1. Font de Can Moritz (foto: Jordi Simó)

Foto 2. Els voluntaris netejant la font (foto: Jordi Simó)

Des dels anys cinquanta, la font es troba en terrenys de propietat municipal. La masia, però, segueix sent de propietat privada, i està catalogada com a Patrimoni Arqueològic de Rubí. El Diari de Rubí diu a la seva notícia: «Els destins de la casa i la font es van separar —i potser va ser en aquest moment quan quedà abandonada [la font]— quan els Moritz van decidir vendre tota la finca al voltant dels anys cinquanta a Construccions Junyent, qui en va fer una reparcel·lació, la va urbanitzar i va rebatejar la zona com a Castellnou. Va ser aleshores quan Can Matarí i Can Moritz van quedar dins la mateixa parcel·la —de 27.300 m2—, que va ser venuda a una família adinerada de Sabadell que es dedicava al sector tèxtil. La font va quedar fora de la parcel·la, ja que els terrenys on està situada, just sobre el torrent, van ser declarats municipals

La restauració de la font de Can Moritz l’ha finançat i realitzat l’Ajuntament de Rubí, mentre que la millora de l’entorn de la font s’ha finançat a través del projecte BlueHealth (https://bluehealth2020.eu/) i amb la col·laboració de Rubí d’Arrel (s’hi han plantat ametllers, que esperem poder veure florits el dia 8). El projecte ha estat un treball transdisciplinar entre el centre de recerca Barcelona Institut de Salut Global (ISGlobal), que lidera el projecte BlueHealtha l’àrea de Barcelona, el màster en Intervenció i gestió del paisatge i el patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Rubí d’Arrel, el Centre Excursionista de Rubí (CER) i l’Ajuntament de Rubí. Actualment la font és un dels punts d’interès de la Xarxa d’Itinieraris dissenyada pel Centre Excursionista de Rubí i Rubí d’Arrel (http://www.rubicer.cat/xarxa-ditineraris-de-rubi/).

Actualment, l’ús de les fonts per fer fontades és poc habitual. De fet, la pèrdua d’aquesta activitat també ha estat un dels motius de la degradació de les fonts, no només al nostre municipi. És per això que és important fer-hi activitats i visitar les fonts del nostre municipi de tant en tant.

INFO IMPORTANT: el dia 8 caminarem fins a la font, que es troba a uns 7.5km del centre de Rubí (2h si no es fan fotos). Al llarg del camí també passarem per la restaurada font de Sant Muç i les fonts de Can Roig, que les veurem en el camí de tornada. Si algú estigués cansat a l’arribar a la font, hi ha servei d’autobús disponible. Altrament la tornada són també 7.5h (2h més). Com que farem fotografies, que d’això es tracta, arribarem a l’hora de dinar a casa.

Itinerari aproximat de la ruta que farem el dia 8 de febrer fins a la font (punt vermell)

Fallo

1a Mayte Cortina

2a Adriana Gómez
3r José Galán

Esta entrada ha sido publicada en 2020, Caminades, Foto, Sortim y etiquetada como , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.