Explica’ns el teu Rotllo amb Ester Pérez Berenguer

ESTER PÉREZ BERENGUER

DEFENSORES DEL COS-TERRITORIRESUM

A Guatemala, dones indígenes maies autodenominades com a Defensores, lluiten contra corporacions transnacionals que estan saquejant recursos naturals en territori indígena. En alguns casos, com en el que es mostra en aquest reportatge, han aconseguit detenir les activitats d’una d’aquestes empreses. No obstant això, hi ha altres empreses transnacionals en la zona llestes per a instal•lar-se.

La defensa del territori s’emmarca en la cosmovisió maia i l’estret vincle entre la naturalesa i les persones. Els Defensores pensen que qualsevol agressió en el territori té un impacte en els seus cossos, en forma de malalties. Per a expressar-ho, han encunyat el terme cos-territori, i per aquest motiu van començar a autodenominar-se Defensores del cos-territori.

El seu activisme en aquesta lluita les ha motivat a reflexionar sobre la violència que també enfronten en el seu entorn immediat. Les Defensores s’han adonat que, per a viure una vida lliure de violències, no és suficient lluitar contra les violències externes, la de les empreses hidroelèctriques i l’Estat, si no aborden també les violències patriarcals que sofreixen en el seu entorn més pròxim: en les seves llars i en les seves comunitats.

Per a fer front a les diferents agressions que enfronten, duen a terme processos de sanació per a sacsejar la culpa i el dolor. La sanació és un moment del procés polític col•lectiu que els permet estar en un lloc de confiança entre les dones, un lloc de “sororidad” on treballen col•lectivament per a desprendre’s de la vergonya i la culpa, per haver estat violades o agredides, per haver denunciat, per no atendre la família sota els paràmetres tradicionals…

Des de la seva pròpia experiència diària, les Defensores han entès com totes les lluites estan connectades, tal com els seus cossos ho estan amb el territori. Per a continuar lluitant, resistint, sanar la ment que traeix, el cos adolorit, l’ànima afligida, el territori ferit, elles són Defensores del cos-territori.Fotografies i text: Ester Pérez Berenguer

Gràcies a l’Associació SUDSBIOGRAFIA DE L’AUTORA

Nascuda a Barcelona, vaig estudiar la carrera de Filosofia, que em va ajudar a tenir una visió crítica del meu entorn i l’afany d’entendre darrere les aparences. Paral•lelament, vaig començar a formar-me en fotografia.

En els meus inicis, vaig treballar d’assistent de diferents fotògrafs de moda i de producte comercial, però va anar en una agència de premsa on més vaig gaudir amb la fotografia ràpida i audaç.

Amb la voluntat de contribuir a la transformació social, també he desenvolupat la meva carrera professional en el sector de la cooperació al desenvolupament, on vaig treballar en diverses ONG’s a Barcelona i a Anglaterra. Gràcies a aquest bagatge, tinc un bon coneixement de la lluita pels drets humans, i especialment pels drets de les dones. Això m’ha permès elaborar i integrar un discurs des d’una perspectiva de drets, no victimista, sinó des de la dignitat que suposa la lluita transformadora.

La combinació de la meva experiència en el camp de la cooperació internacional, la lluita pels drets humans, haver viscut en diferents països i finalment la passió per la fotografia, són elements que conformen la meva visió del món.Últims reconeixements (2017-2019):

EXPOSICIONS:
Exposició «DEFENSORES» a: Festival de Fotografia Documental DocField; XIV Fòrum contra la violència de gènere; Diputació de Barcelona; el Prat de Llobregat; Olesa de Montserrat; Sant Quirze del Vallès; Cambrils; Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.
Exposició «RECONEIX LA FLORESTA!» a Sant Cugat del Vallès.

PUBLICACIONS:
Diferents publicacions del sector sense ànim de lucre (Fundació Portolà, Associació SUDS, Associació Novact).

PREMIS:
Photography 4 Humanity – Alt Comissionat de Drets Humans de les Nacions Unides; Mediterranean Women’s Fund: Blipoint Mulafest Festival; Premi Joan Cabanas; Projectes d’Art i Exposicions de St. Cugat del Vallès; Premi Dolors Porredón; Festival d’Art Nemo.NOTA “El Gra”:

Una de les seves fotos està actualment exposada a la seu de les Nacions Unides, a Nova York, perquè ha guanyat un premi en Drets Humans a les Nacions Unides, junt amb altres 9 fotos d’altres fotògrafs. Concretament es aquesta:Esta entrada fue publicada en 2020, Explica'ns el teu rotllo y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.